Verslag bezoek Pompestichting

Donderdag 13 februari 2020 waren wij te gast bij de Pompestichting te Zeeland. Binnenkomen doe je daar niet zomaar en zeker niet met 25 personen tegelijk! Maar, het afgeven van onze dierbare telefoons (daarom dit keer geen foto’s), uitdoen van de schoenen, etc. was dubbel en dwars de moeite waard. Deze long-stay Tbs-kliniek heeft ons zonder meer verrast.

Een boeiende inleiding met verhelderende praktijkvoorbeelden gaf inzicht in de dilemma’s van deze gecompliceerde tak van zorg en zette de aanwezigen enorm aan het denken. De rondleiding over het terrein van de instelling, mede verzorgd door twee bewoners, leerde ons wat zij daar bijvoorbeeld met gepaste trots maken. Denk dan aan het repareren van (brom-)fietsen, het maken op bestelling van (tuin-)meubels van eerlijk hout en nog veel meer. Diensten die wij allemaal bij hen kunnen afnemen. Daarvoor hoeven we alleen maar te bellen naar het algemene nummer 0486 459500. Via de portier kunnen geïnteresseerden dan met de werkhal doorverbonden worden. Ook waren wij meer dan welkom om de vriendelijk vormgegeven kamers van de inwoners te bezoeken.

Tijdens het gehele bezoek was er volop de gelegenheid om vragen te stellen. Niet alleen aan de begeleiders, maar dus ook aan de bewoners die de rondleiding verzorgden. Vragen waarop zij allemaal eerlijke en soms ook onthutsende antwoorden gaven. Bij de afronding van het bezoek gaf de inleider nog een goede uitleg over het waarom er veel meer mannen dan vrouwen in een Tbs-kliniek zitten. De extreem korte versie: dit ligt aan het hormoon testosteron. Vrouwen focussen meer op het gezin en hun naasten en mannen hebben problemen met hun omgeving. Dat lossen zij op door een bloemetje of seks en als dat niet lukt grijpen ze naar geweld of plegen ze een delict. Wat vervolgens een mooi bruggetje voor Frank was om de inleider te bedanken …. met een mooie bos bloemen. 😊

Meer dan genoeg gespreksstof dus om na te praten bij de afsluitende borrel bij d’n Office en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt!