Verslag Bedrijfsbezoek Udens College 19/3

Donderdag 19 maart waren de leden van UOV de Kring te gast bij het Udens College.

We begonnen met een geanimeerde rondleiding langs de praktijkafdelingen. We maakten daar kennis met leerlingen en zeer inspirerende docenten.

De praktijkafdeling PIE (produceren, installeren, energie) viel op door de geïntegreerde aanpak. De praktijkafdeling Bouwbreed was heel bijzonder: hier werden klassieke beroepsvaardigheden en kennis (plamuren van deuren, lakken van deuren e.d., maar ook het gebruik van stopverf) overvleugeld door nieuwe technieken (air brush, maar ook het gebruik van ICT in het ontwerp) en andere toepassingen. We zagen prachtige praktijkwerkstukken van leerlingen op hout die oogden als zeer professionele posters. Opvallend dat veel meisjes voor deze richting kiezen. Ook de praktijkplaats deed meer dan vroeger een beroep op de creativiteit van de leerling. In de praktijkplaatsen van Handel & Administratie en Zorg & Welzijn zagen we hoe leerlingen zich konden oriënteren.

Tijdens de rondleiding spraken we met onze begeleiders over onderwijs. Het Udens College leidt de jongeren breed op. Keuzes maken op een dergelijke vroege leeftijd is niet meer verantwoord.

Na de rondleiding liet Johan van de Leest ons kennismaken met het onderwijs en de nieuwe structuur. Opzet is dat elke richting een kernprogramma kent, met daarom 4 profielvakken en daarnaast 4 keuzedelen. In die zin is er wel veel te kiezen voor leerlingen op basis van hun mogelijkheden maar houden zij na het behalen van het VMBO diploma nog veel mogelijkheden over om door te leren aan het ROC.

Vervolgens gaf Jeanne Dirks een toelichting op het stagebureau Match2gether www.match2gether.nl. Begonnen in 2005, werkt men nu nauw samen met het Fioretti College in Veghel en het Elde College in Schijndel. In maart 2015 zijn er zo’n 2000 leerlingen die een korte stage zoeken. Geen sinecure om dat georganiseerd te krijgen. De laatste jaren is dat ook nog problematisch geweest door de crises.

Daarom een beroep op de Udense leden: meld je aan om stagiaires van het Udens College een kans te geven. Doe dat via de website. Zoals Jeanne en Johan zeiden: het zijn de toekomstige werknemers van het Udens bedrijfsleven.

We bedanken het Udens College hartelijk. We spreken af dat zij via onze website in ieder geval regelmatig onze leden kunnen informeren en oproepen plaatsen.
maart waren de leden van UOV de Kring te gast bij het Udens College.