Terugblik bestuurslid: Hans Clemens

hans-clemens-1920

“UOV de Kring is bepaald geen grijzemannenclub”

Hans Clemens blikt terug op zijn rol als bestuurslid. Hans Clemens is al sinds 2004 lid van UOV de Kring. In die periode vervulde hij ook jarenlang een bestuursfunctie. Onlangs droeg hij het stokje over – tijd voor een korte terugblik.

Waarom heb je ooit ja gezegd tegen je bestuursfunctie?

“Ik ben omstreeks 2004 lid geworden omdat ik meer feeling wilde bij het Udense bedrijfsleven. Ook vond ik dat mijn bedrijf, Amitec, meer vaste voet aan de Udense grond moest krijgen. Al snel ontdekte ik dat UOV de Kring meer is dan een grijzemannenclub: het is een fijne, actieve netwerkcommunity. Al snel nadat ik lid was geworden van de commissie Belangenbehartiging en Samenwerking, kreeg ik de kans om door te stromen naar het bestuur.”

Heeft het je gebracht wat je hoopte?

“In het begin was mijn rol bescheiden, té bescheiden eigenlijk. Later veranderde dat en konden de andere bestuursleden en ikzelf meer sturen, projecten starten en ideeën uitvoeren. Dat heeft geleid tot bijvoorbeeld het opnemen van Misfits in onze organisatie, en tot het opzetten van de hybride leeromgeving, wat nu Eigen Wijzer Maashorst is.”

Wat heb je nog meer kunnen bijdragen, dankzij je persoonlijke kwaliteiten?

“Vanuit mijn werk heb ik veel contact met de gemeente, dus weet ik hoe ze daar werken en denken. Die kennis en ervaring heb ik ingezet. Het resultaat is dat we inhoudelijk écht een bijdrage hebben kunnen leveren aan thema’s als openbaar vervoer, milieuzaken, fijnstofreductie en geluidsoverlast.”

Heeft jouw eigen onderneming andersom ook geprofiteerd?

“Na een paar jaar lidmaatschap merkte ik dat klanten ons steeds beter wisten te vinden. Ligt dat dan helemaal aan mijn bestuursfunctie? Dat denk ik niet. Amitec werkt vanuit zijn eigen kracht, maar mensen ontmoeten kan zeker geen kwaad. En dat mijn rol heeft bijgedragen aan de positie die we nu innemen in het Udense, die van een bestendige, vaste speler, is voor mij duidelijk. Er zijn veel nieuwe connecties ontstaan, die geregeld hebben geleid tot nieuwe samenwerkingen.”

Welk advies heb je voor de (nieuwe) bestuursleden?

“Zorg dat je een duidelijke mening hebt, en durf die ook te verkondigen. Je ongezouten mening geven, of iemand een spiegel voorhouden kan heel nuttig zijn, uiteraard wel vanuit een positieve, constructieve insteek. En, heel belangrijk: doseer je inzet en kies je projecten. Zo voorkom je dat je achter jezelf aan gaat lopen. Een bestuursfunctie moet in de eerste plaats namelijk vooral leuk zijn.”