Ondernemersinterview: In gesprek met Cristian Brander

Vertel eens kort wat over jezelf?

Ik ben Cristian Brander, 45 jaar oud en woonachtig in Uden. Hier woon ik met veel plezier met mijn vrouw Paulien en drie kinderen; Lise, Tess en Rens. Via allerlei omzwervingen van Groningen, Drenthe, Overijssel, naar Utrecht en uiteindelijk in 2019 in Brabant terecht gekomen. De keuze om de stad te verruilen voor het sociale dorpse leven bevalt ons goed. Zo ben ik actief als jeugdtrainer van het voetbalteam van mijn zoon bij Udi’19. En ben ik met veel plezier betrokken bij de ouderraad van de school van mijn kinderen en het ophalen van het oudpapier waarmee we extra dingen kunnen doen voor school.

Vertel eens wat over je bedrijf?

Ik ben eigenaar en naamgever van Buro Brander | Interim, Advies & Conceptontwikkeling. In deze rol ondersteun ik het MKB op het gebied van organisatieverbetering, zoals verdere professionalisering realiseren om groei mogelijk te maken of bedrijven operationeel gereed maken voor verkoop. Daarin ben ik ook sparringpartner voor mijn opdrachtgevers en adviseur in de transitie. Ik ben vaak werkzaam op het snijvlak van mens en proces. Het zijn de mensen die het bedrijf en de processen maken. Mijn drive daarin is om personen en organisaties écht verder te helpen.

Wat was deze week het leukst aan je werk/bedrijf?

Het bezoek aan het nieuwe bedrijfspand van een bevriende ondernemer. Ik was er twintig jaar geleden bij toen hij begon met twee schermen en een laptop. En inmiddels is zijn bedrijf een gevestigde naam binnen zijn vakgebied. Heel tof om die ontwikkeling te mogen meemaken en getuige te mogen zijn van deze recente mijlpaal.

Wat is het nadeel van jouw ondernemerschap?

Dat er altijd “een tijd van gaan” is. Ik zit doorgaans een paar maanden tot maximaal een paar jaar bij een opdrachtgever. Tijdens zo’n intensief traject van verandering leer je mensen goed kennen. Dit zijn lang niet altijd gemakkelijke trajecten voor betrokkenen maar doordat de essentie wordt geraakt ontstaat er vaak een vertrouwensrelatie en een waardevolle connectie.

Wat wilde je vroeger worden als je later groot was?

Uitvinder misschien wel. Maar zelfs nu weet ik nog niet wat ik later wil worden. Misschien werk ik daarom wel zelfstandig als interimmer: dat volgend jaar er altijd weer anders uit zal zien.

Wat is je favoriete vakantiebestemming en waarom?

Ik heb niet persé een favoriete bestemming. Wel één die nog op onze bucketlist staat omdat die tien jaar geleden helaas niet door kon gaan: een camper road trip met het gezin door Amerika.

Met wie zou jij graag eens een kop koffie drinken?

Heel graag met mijn vader die helaas veel te vroeg overleden is. Een gesprek voeren van vader tot zoon alleen dan beiden als volwassenen. Spiegelen en reflecteren over het leven, keuzes, gezin, werk.

Wat is je grootste blunder?

Te veel om op te noemen. Maar gelukkig heb ik hierdoor ook veel mogen leren. Ik heb in ieder geval geen spijt van de dingen die ik niet gedaan heb. Als je me trakteert op een biertje in de kroeg krijg je ze allemaal te horen waaronder de Miss CineStar verkiezing 😉

Wat is je favoriete kledingstuk?

Ik denk een petje. 25 jaar geleden omdat ik al vroeg kaal werd. Nu omdat het me in barre tijden van energiecrisis lekker warm houdt.

Wat zou je doen als je 1 dag de baas van Nederland zou zijn?

De kloof tussen arm en rijk als hoogste prio agenderen en zorgen dat dit over meerdere regeertermijnen zo blijft.

Op zondagochtend dan…

…mag ik uitslapen. Mijn vrouw gaat dan hardlopen en de kinderen gaan dan vaak mee op de fiets of step. Heerlijk nog een uurtje extra.

Wat is je eerste herinnering aan je jeugd?

Schaatsen op de Groninger kanalen en ijsbaan met het gezin. En daarna warm worden met koek-en-zopie.

Wat is/zijn je hobby’s?

Afspreken en dingen ondernemen met vrienden en familie. Sporten in de vorm van hardlopen, fietsen en af en toe wat fitness. En ik haal veel voldoening uit klussen en tuinieren.

Hoe zouden jouw vrienden jou in 3 woorden omschrijven?

Sociaal, recht door zee en oprecht zal ik veel terug horen vermoed ik.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Ooit mijn eigen boutique bioscoopje: “klein Tuschinksi” in Uden 😊

Hoe ziet jouw ideale zaterdagavond eruit?

Film of theater tijdens de lange en koude winteravonden: beleving, hospitality, avontuur, op reis, verbeelding, lekker eten, ontspanning, verrijking!

Heb je een bijnaam? Zo ja, welke en waarom?

Cris, short for Cristian.

Waar mag je jou ’s nachts voor wakker maken?

Gele m&m’s, ik kan er ook niets aan doen.

Met wie wil je graag een keer een beschuitje eten?

Ik ben uiterst tevreden met wie ik mijn beschuitjes eet 😊