Ondernemersinterview: Gijs de Louw

Gijs de Louw - Compass
Gijs de Louw – Compass

Ook deze maand interviewden we weer één van onze leden. Deze maand is het woord aan lid Gijs de Louw.

Vertel eens kort wat over jezelf

Mijn naam is Gijs de Louw, 38 jaar en woonachtig in Zeeland. Ik ben getrouwd met Maartje Vissers en heb drie kinderen, Noah (9), Zoë (5) en Zara (3).

Vertel eens wat over je bedrijf

Ik ben directeur van Compass Uden. Compass Uden is overtuigd van de kracht van jongeren en de verbindende waarde van cultuur. Wij faciliteren jongeren bij de zoektocht naar hun eigen toekomst en creëren daarmee kansen op een goede plek in de samenleving en een zo groot mogelijke beleving van geluk.

Compass biedt professioneel jongerenwerk en cultuuraanbod in de gemeente Uden. Als onderdeel daarvan exploiteren we Jongerencentrum MC en Cultuurpodium De Pul. Compass Uden werkt zowel ambulant als niet-ambulant en biedt producten op het gebied van recreatie, sport, jongerenparticipatie, voorlichting, popmuziek en film.

Wat was deze week het leukst aan je werk/bedrijf?

Ik hou van de bevlogen en gedreven professionals in ons team, waarmee we iedere dag weer op een eigenzinnige en inspirerende manier met onze doelgroep in de weer zijn.
De doelgroep is heel divers en dat maakt het werk ook iedere dag weer anders. Deze week kan ik genieten van een geweldig voetbaltoernooi op het Cruijff-Court, Ronnie Flex in De Pul voor een volle zaal enthousiaste kids en een heerlijk concert van De Dijk, voor de ‘iets oudere jongere’. Fantastisch toch als je zulk werk hebt?!

Wat is het nadeel van jouw ondernemerschap?

Er zijn maar weinig nadelen aan het werk, al lijkt het wel soms dat het werk 24/7 doorgaat, veel avonduurtjes en veel onregelmatig werken. Ik ervaar dat persoonlijk eigenlijk juist als erg prettig, ik moet er niet aan denken om alleen maar de hele dag achter mijn computer te zitten.

Wat wilde je vroeger worden als je later groot was?

Dromen van een baan als brandweerman ofzo had ik eigenlijk nooit. Ik had vroeger altijd muziek als belangrijkste hobby, maar geen idee dat daar een vak van te maken was. Als we dan thuis (op de boerderij waar ik woonde) speelden was ik nooit de boer maar altijd de regelaar, de bank of de dokter haha. Toen ik na het Kruisheren College een vervolg moest kiezen, kwam ik in de hulpverlening terecht. Na een jaar SPH kwam ik erachter dat er ook mogelijkheden waren in de culturele sector en toen was het snel bekeken.

Wat is je favoriete vakantiebestemming en waarom?

Ik vind reizen fantastisch en heb door mijn eerdere carrière als tourmanager voor bands al zo’n 40 landen mogen aantikken. Eigenlijk heeft iedere bestemming iets unieks en bijzonders. Ik vind een land met iets meer zon en iets minder regen wel heel prettig, maar ik zou niet snel naar het buitenland verhuizen. Volgens mij went zo’n plekje dan ook weer snel. Het is veel leuker om nieuwe plekken te ontdekken en te zien hoe iedereen op zijn eigen manier leeft op deze aardbol.

Met wie zou jij graag eens een kop koffie drinken?

Altijd fijn om koffie te drinken met mensen die inspireren en hun onderneming door slimmigheidjes, innovatie en enthousiasme succesvoller maken. Als ik dan groot mag denken vind ik Elon Musk wel een type die wel aan deze punten voldoet. Maar ook regionaal zijn er genoeg ondernemers die op dit vlak aan de weg timmeren en met wie ik koffie drink.

Wat is je grootste blunder?

De eerste keer dat ik De Dijk in De Pul boekte, was ik stagiaire en mocht ik De Dijk zelf bellen. Ik was heel zenuwachtig om zo’n grote band te bellen of die eventueel naar De Pul wilde komen. Na lang wikken en wegen de telefoon gepakt en een heel verhaal gehouden over De Pul, dat we een popzaal zijn, (destijds) 35 jaar bestonden etc etc. Wanda (de boekster van De Dijk) viel me lachend in de rede en gaf aan: “Mooi verhaal Gijs, we komen jaarlijks bij jullie, we kennen De Pul wel. Welke datum prikken we?”

Wat is je favoriete kledingstuk?

Ik heb geen favoriete kleding, maar hou wel van een shirt en een spijkerbroek. Gelukkig kan dit op ons terrein ook en hoef ik niet iedere dag in pak naar kantoor. Overigens, vind het stiekem ook wel leuk om soms, wanneer er een gelegenheid voordoet, wel een pak aan te doen. Mensen moeten dan vaak even een paar keer kijken wie er in dat pak zit.

Wat zou je doen als je 1 dag de baas van Nederland zou zijn?

Als het 1 dag zou zijn dan zou ik eens goed kijken naar al die topzware en moeilijk ingerichte organisaties die onder de overheid hangen. Ik ben blij dat we met Compass Uden een kleine (semi-onafhankelijke) organisatie zijn, waarmee we snel kunnen schakelen. Dat is nodig voor de doelgroep waarmee we werken, die heeft geen trek in lange procedures, wachtlijsten, dan haken ze af en dat is juist wat we niet willen.
We hebben helaas vaak te maken met lange trajecten bij collega-organisaties, overheden. Goede ideeën dreigen soms daardoor gewoon in de prullenbak te belanden en dat is zonde. Organisaties die gereorganiseerd zijn om efficiënter te werken, zijn uiteindelijk alleen maar logger, trager en onduidelijker geworden.

Op zondagochtend dan…

Probeer ik mijn wekelijkse fietsrondje te maken. Vorig jaar ben ik aangestoken met het ‘fietsvirus’. Daardoor heb ik twee keer de Alpe d’HuZes gefietst en heb nu de smaak te pakken.

Wat is je eerste herinnering aan je jeugd?

Heb een geweldige jeugd gehad, op de boerderij, met mijn drie broers. Echt lekker om zo vrij te wonen en te leven, al waardeer je dat pas later. Ik zat vroeger ook vaak binnen achter een stripboek, TV of computer (beetje nerd was ik wel). De mentaliteit van het boerenleven heeft me ook echt gevormd tot hoe ik nu ben.

Wat is/zijn je hobby’s?

Eigenlijk is muziek altijd mijn hobby nr. 1 geweest. Ik heb jarenlang trompet gespeeld bij Zeelandia, de hofkapel en met carnaval en daarnaast gitaar bij een hardcore/metalgroep On Fire. Een mooie tegenstelling. Momenteel heb ik te weinig tijd om actief muziek te maken. Dat compenseer ik met concerten bezoeken en muziek luisteren, van punk/metal tot aan soul/jazz. Ik heb een hele brede smaak.

Hoe zouden jouw vrienden jou in 3 woorden omschrijven?

Positief, enthousiast, humor.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Als dingen op zijn plek vallen. Of dat nu een grote productie is in De Pul die op zijn pootjes terecht komt of een jongere die na een traject bij ons weer naar school of werk gaat, ik kan echt genieten van cirkels die rond zijn of rond komen. Tot vervelends toe, krijg ik weleens te horen.

Hoe ziet jouw ideale zaterdagavond eruit?

Lekker een hapje eten met Maartje en dan een concert is wel erg prettig. Maar een avondje met een vuurtje en biertje buiten met vrienden in de tuin is ook fantastisch.

Heb je een bijnaam? Zo ja, welke en waarom?

Een vriend van me noemde me ooit Gerrie (een van mijn doopnamen is Gerardus) en dat is uiteindelijk breed opgepakt (voor buitenlandse artiesten is dat ook makkelijker uit te spreken dan Gijs). Ik vrees dat ik hier nooit meer van af kom.

Waar mag je jou ’s nachts voor wakker maken?

Ik probeer altijd zo’n 6-7 uur slaap te hebben en slaap dan eigenlijk ook lekker vast. Zijn maar weinig dingen die me hierin mogen (of kunnen) storen. Ik probeer maximaal te genieten in de overige uren van de dag.

Welke droom wil jij binnen 5 jaar hebben waargemaakt?

We zijn met Compass Uden begonnen aan de strategie voor de komende 3-5 jaar. We hebben de afgelopen jaren vooral heel veel gedaan, en wát we doen, doen we goed. Nu is het zaak om te kijken hoe we hiermee de toekomst in kunnen en hoe we actueel blijven.
We zijn in ons netwerk een betrouwbare en goede partner, maar buiten het netwerk zijn we nog erg onbekend. Het is mijn doel om in de hele maatschappij een centrale rol in te nemen, om er te zijn voor onze jongeren; onze toekomst!

Met wie wil je graag een keer een beschuitje eten?

Maartje, mijn vrouw. Met drie kids en beide een drukke baan sla je soms juist die momenten over om even lekker met zijn tweeën te genieten (al dan niet van een beschuit). Nu ik fulltime voor Compass Uden werk en nauwelijks met bands ‘on the road’ ben, komt er wat meer rust voor dit soort momentjes.

Lijkt het je leuk om ook een keer te worden geïnterviewd? Mail dan naar info@uovdekring.nl.