Misfits viert 5-jarig jubileum

Misfits bestaat vijf jaar! Het netwerk voor startende ondernemers is in de voorbije jaren een succes gebleken, zeker na de aansluiting bij UOV De Kring. Startup Officer Imke de Korte vertelt.

Startup Officer Imke de Korte

Waar staat Misfits ook alweer voor?
“Misfits is een platform en netwerk voor startende ondernemers. Vijf jaar geleden waren we er vooral voor ‘jonge’ starters, maar er meldden zich steeds meer enthousiaste starters die ouder waren. Moesten we die dan op leeftijd afwijzen? We vonden van niet. Sindsdien zijn we er voor alle startende ondernemers.”

Waarom is Misfits verbonden aan UOV De Kring?
“Onze startende ondernemers vonden elkaar vooral in de uitdagingen die ze tegenkwamen. Op zich prima, maar ze konden elkaar niet altijd helpen, vooral door een gebrek aan ervaring. Gevestigde ondernemers zouden dat wél kunnen, en dus hebben we de samenwerking met UOV De Kring opgezocht. De wisselwerking die ontstond, is heel mooi en waardevol. Gevestigde ondernemers helpen de starters met coaching en ervaring; de starters inspireren hen op hun beurt met frisse ideeën en inzichten.”

Wat is jouw rol in dit geheel?
“Aanvankelijk vooral het ontwikkelen van het concept Misfits. Nu dat grotendeels staat, ben ik als Startup Officer het eerste aanspreekpunt voor startende ondernemers en beweeg ik me als spin in het netwerk om de juiste starter aan de juiste gevestigde ondernemer te verbinden.”

Waarom is Misfits-Imke de Korte een goede match?
“Misfits is ooit als idee ontstaan, in mijn hoofd en vanuit mijn hart. Toen ik begon, verklaarden veel mensen me voor gek. Maar uiteindelijk hebben we het toch maar mooi neergezet. Het is heel bijzonder om je eigen concept te zien groeien bij anderen. Met intuïtie en vertrouwen dragen we écht bij aan de dromen van startende ondernemers, en daardoor ook aan het economisch klimaat van onze gemeente. Mijn werk is inmiddels bijna verslavend: ik wil steeds meer startende ondernemers helpen bij het realiseren van hun ondernemersdroom.”

Welke resultaten heeft Misfits al geboekt?
“Ten eerste hebben we Misfits uitgebouwd, op basis van de behoeften van onze starters. Dat deden we in het centrum van Uden, samen met Rabobank Uden Veghel en de gemeente Uden. Na drie jaar verhuisden we naar ‘t Handelshuys, waar we ons netwerk nog steeds verder vergroten. Verder hebben we al heel wat ondernemersplannen kunnen verwezenlijken en daar zijn we trots op. Maar ook het inzicht dat ondernemen tóch niet iemands ideale route blijkt te zijn, vind ik bijzonder waardevol.”

Gaan jullie het jubileum vieren?
“Vieren is een groot woord, in de huidige coronasituatie is dat ook erg lastig. Wel staan we er binnenkort bij stil, tijdens ons volgende digitale evenement ‘Green meets Grey’ op 25 maart. En zelf heb ik op 21 februari, de precieze verjaardag van Misfits, een lekker wijntje gedronken. Het jubileum viel namelijk precies samen met mijn dertigste verjaardag.”

Wat verwacht je van de komende vijf jaar?
“Het aantal startende ondernemers blijft groeien. Daarnaast worden starters steeds jonger. Hulp en coaching blijven dus heel belangrijk. Op dit moment ontwikkelen we een duurzaam coachingsprogramma, waarin starters de belangrijkste basiselementen van het starten van een onderneming leren. Op die manier gaan ze met de juiste kennis hun ondernemersavontuur aan. Daarnaast hoop ik het netwerk verder te laten groeien. Denk aan de toekomstige Maashorstgemeente, waar we nog meer starters kunnen bereiken en helpen.”