Gezocht: ondernemers die de valkuilen kennen

Ben je een gevestigde ondernemer? En herinner je je nog goed welke fouten je als starter maakte? In welke valkuilen je stapte? Er staan 21 starters te trappelen om te leren van jouw verhalen. Zij doen namelijk mee met coachingstraject Vliegende Start Misfits.

 

Vliegende Start Misfits is specifiek gericht op startende ondernemers. Zij krijgen gerichte training en coaching, maar, zo legt Marion Neggers van Coachweb uit: “Het belangrijkste is dat iedere starter een mentor vindt, die hem of haar aan de zijlijn begeleidt en kan helpen met praktische adviezen. We zoeken ervaren ondernemers, die bereid zijn hun eigen bevindingen als starter te delen. De successen, maar zeker ook hun verhalen over vallen en opstaan.”

Vraagbaak op de achtergrond

Het coachingstraject duurt een jaar. Het is de bedoeling dat de mentoren zich voor diezelfde tijd committeren. Marion: “Maar wees gerust: het kost niet veel tijd. Als mentor ben je vooral een vraagbaak op de achtergrond. Hoe vaak er contact is, vul je samen in met de starter die je begeleidt. Waarbij het initiatief voor contact bij de starter ligt, want ook dát is immers ondernemen.”

Diverse sectoren

Het is niet belangrijk welke sector/branche de (potentiële) mentor vertegenwoordigt; evenmin gelden er criteria voor bijvoorbeeld bedrijfsgrootte of het aantal medewerkers. “De starters die we begeleiden, zijn namelijk ook heel divers”, legt Marion uit. “De één is al gestart met personeel en heeft vooral vragen in die richting, terwijl een ander klein blijft, maar juist weer met andere uitdagingen te maken krijgt. We zoeken dus van alles wat.”

Mogelijke thema’s

Vragen die ter sprake zouden kunnen komen, zijn:

  • Ik denk dat een potentiële nieuwe klant niet bij me past. Wat nu?
  • Hoe kan ik mijn bedrijf op de juiste manier pitchen?
  • Hoe bouw ik aan een succesvol netwerk?
  • Waar moet ik aan denken bij het in dienst nemen van personeel?
  • Welke verzekeringen zijn belangrijk voor mij?
  • Hoe zorg ik voor een goede, professionele boekhouding?
  • Enzovoorts.

Informatieavond op 13 juli

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in een mentorschap, kunnen zich melden via info@coachweb.org. Marion: “Dat betekent nog niet dat je ‘ja’ zegt. Wel sturen we je alvast wat informatie en ontvang je een uitnodiging voor een informatieavond, op 13 juli. Op die avond, waarbij ook de andere potentiële mentoren aanwezig zijn, bespreken we de starters en kijken we welke matches we kunnen maken. Daarna beslis je pas of je meedoet.”

De wereld mooier maken

Marion hoopt op veel respons. “Het is heel mooi en dankbaar om startende ondernemers die een droom hebben, vooruit te helpen. Andersom is er ook winst: we zien vaak dat de gevestigde ondernemers kunnen leren van de frisse ideeën van starters. Zeg nou zelf, succesvol ondernemerschap door elkaar te helpen maakt de wereld toch een stukje mooier?”