Succesvolle bijeenkomst LEDC

Onder het motto ‘Wij willen lokale en betaalbare energie in de gemeente Uden’ werd er op 28 januari in het Udens College een bijeenkomst gehouden met als doel de interesse te peilen voor het vormen van een coöperatie om gezamenlijk energie te besparen, te produceren , en – wanneer mogelijk – te  kopen en te distribueren. De opkomst was boven verwachting. Zo’n 220 belangstellenden luisterden geïnteresseerd naar de leden van de initiatiefgroep, vertegenwoordigers van particuliere initiatieven in  Uden alsook coöperaties (in wording) uit Bernheze en Dongen.

 

Direct bij de start van de bijeenkomst werd duidelijk waarom het van belang is om lokaal de krachten te bundelen: de energiekosten blijven stijgen, de energiebronnen raken op en de belasting op het milieu blijft groot. Onder begeleiding van René van der Burgt, gespreksleider en expert op het gebied van toekomstplanning, ontvouwden René Rijken (Area), Erik Jansen (Rabobank) en Leo Rooijmans (dorpsraad Volkel en Odiliapeel) – allen behorend tot de initiatiefgroep – hun ideeën om tot een energiecoöperatie voor de gemeente Uden komen. Een vereniging voor iedereen in Uden, Volkel en Odiliapeel; voor kopers én huurders.

In de zaal bleken al veel particuliere initiatieven en ervaringen in toepassingen aanwezig te zijn, waaronder Arjan Heeren (duurzame bedrijfsvoering), Richard Boudens (zonnepanelen) en Aris de Groot (nulenergiewoning). Zij deelden hun beweegredenen om zelf in actie te komen. Ervaringsdeskundigen Martijn Messing (energiecoöperatie Dongen) en Richard Roefs (energiecoöperatie Bernheze BECO) zoemden vervolgens in op de succesfactoren en leerpunten van (de oprichting van) een eigen energiecoöperatie. In totaal hebben de helft van de 220 geïnteresseerden na afloop van de bijeenkomst aangegeven geïnteresseerd te zijn in de coöperatie ‘Energie Uden’. Hiervan willen 69 personen actief bijdragen aan de oprichting van een coöperatie. Een mooi resultaat, waar de gemeente Uden trots op kan zijn.

Wat is een lokale duurzame energiecoöperatie?

Een lokale duurzame energiecoöperatie is een samenwerking van burgers, ondernemers, maatschappelijke instellingen en overheid  die zich samen inzetten om betaalbare, eigen en duurzame energie voor hun leden te realiseren. Gezamenlijke reductie, het zelf produceren en/of het collectief inkopen van onze eigen energie leveren winst op. Winst die voor een groot gedeelte binnen de gemeenschap Uden gehouden kan worden. Dat is niet alleen goed voor onze eigen portemonnee, onze leefomgeving en de lokale economie. Het genereert ook nog eens nieuwe werkgelegenheid. In Nederland onderscheiden o.a. de gemeenten Boxtel, Dongen en  Bernheze (in wording) zich al met een lokale duurzame energiecoöperatie. Binnenkort kan Uden toegevoegd worden aan dit rijtje, want de belangstelling vanuit de gemeenschap is groot.

Lid worden?
Wilt u (op termijn) lid worden van de lokale duurzame energie coöperatie, daarin een actieve rol vervullen of wilt u op de hoogte gehouden worden? Geef u dan vrijblijvend op via www.energieuden.nl. Op maandag 25 februari om 20.00 uur is in het Udens College (Schepenhoek 101) de vervolgvergadering met geïnteresseerden, die een actieve rol willen vervullen in één van de werkgroepen ten behoeve van de oprichting: reductie, productie, bestuur & organisatie en communicatie/PR. U bent van harte welkom!

Meer informatie: www.energieuden.nl