%|%%|% %|%%|% %|%%|%
terug naar het overzicht

Woord van de voorzitter - mei 2016

geplaatst op donderdag 26 mei 2016
Woord van de voorzitter - mei 2016

Niet omdat het moet maar omdat het kan. Wanneer u op een regenachtige zondag wat surft op het internet naar een zonnige vakantiebestemming ontvangt u de dagen daarna pop-ups op het beeldscherm met reisaanbiedingen. 

Ons gedrag op internet wordt opgemerkt en geregistreerd. Via het zogenoemde “machine learning” kunnen bedrijven patronen ontdekken en voorspellingen doen over het menselijke gedrag en u zo verleiden tot het doen van aankopen. Machine learning wordt ook gebruikt om uit de grote hoeveelheden ongestructureerde data trends te ontdekken. Met deze trends kunnen bijvoorbeeld ontwikkelingen op de markt worden voorspeld. Deze trends en voorspellingen zijn weer te vertalen naar een marketingadvies. 

Voor veel organisaties is machine learning een strategische aanwinst. Het zorgt voor een overzicht van de totale ervaring van het bedrijf. Elke klant, partner en klacht biedt de organisatie weer nieuwe inzichten om van te leren. Machine learning speelt een grote rol bij “the internet of things”. Hierbij zijn sensoren en actuatoren verwerkt in object en voorwerpen. Aldus communiceren deze voorwerpen met ons. Een veel genoemd voorbeeld is de koelkast die de boodschappen bestelt bij de supermarkt.

Een keerzijde van al deze technische mogelijkheden is dat producten worden ontwikkeld niet omdat het moet maar omdat het kan. En de vraag is of dat zinvol is. Producten moeten ontwikkeld worden omdat ze problemen oplossen en ons leven kwalitatief verbeteren. Maar dat is natuurlijk subjectief.Onmiskenbaar heeft de technische voortuitgang ons als mens veel gebracht. Veel meer dan dat wij ooit voor mogelijk hebben gehouden. En wie weet wat de toekomst nog zal brengen, mag het zeggen.

Empathie en creativiteit zijn echter echt nog “mensendingen”. Gelukkig maar vind ik zelf. In het bestuur van UOV De Kring word ik met plezier omringd door mensen van vlees en bloed. Ter vervanging van twee aftredende bestuursleden binnenkort hopelijk weer met twee nieuwe bestuursleden. Het is boeiend om het proces van naar elkaar toegroeien mee te maken. Elke keer is dat weer een leerzame ervaring. Morgen, is er een ALV uitgeschreven voor de benoeming van de nieuwe bestuursleden. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om zelf te komen stemmen, maak dan gebruik van dit machtigingsformulier dat ook bij de uitnodiging is meegezonden. 

Erik Marcus
Voorzitter

0
comments powered by Disqus
terug naar het overzicht
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten