%|%%|% %|%%|% %|%%|%
terug naar het overzicht

Woord van de voorzitter - februari 2016

geplaatst op donderdag 18 februari 2016
Woord van de voorzitter - februari 2016

Goede bereikbaarheid Uden wordt steeds belangrijker. In het Brabants Dagblad van 13 februari was te lezen dat de grote steden in Noord Brabant de oude groeikernen, waaronder Uden, in onze provincie leegzuigen. Het wonen in de grote stad wordt steeds populairder. Vooral jonge mensen trekken naar de grotere steden. Om er te studeren en te wonen. En na het afronden van hun studie blijven zij in de grote steden wonen. Het logische vervolg van deze trek is dat steden zoals Uden vergrijzen. En door de vergrijzing verdwijnt een stuk vitaliteit.

Voor de ondernemersmarkt betekent dit dat steden als Uden daardoor arbeidskrachten inleveren. Dat is een slechte zaak voor de ondernemers in Uden. Voor de bestaande ondernemers maar ook voor nieuwkomers. De aanwezigheid van een potentieel aan arbeidskrachten bepaalt voor een deel de aantrekkelijkheid voor een ondernemer om zich in Uden te vestigen of om daar gevestigd te blijven.

De eerste vraag die dan gesteld moet worden is hoe wij jonge mensen kunnen behouden voor Uden. Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde. Het is voor Uden niet mogelijk om allerlei vormen van onderwijs te kunnen bieden, zeker niet op hbo en universitair niveau.

De tweede vraag die dan gesteld moet worden is hoe wij arbeidskrachten naar Uden kunnen laten komen en/of kunnen laten terugkomen. Een goede bereikbaarheid van Uden lijkt daarvoor een belangrijke voorwaarde te zijn. Een goede doorstroming op de A50 is dus belangrijk. Maar nog belangrijker is een goede verbinding tussen de A73 en de A50 en hoogwaardig openbaar vervoer tussen Uden en Oss, Den Bosch respectievelijk Eindhoven.

Op deze terreinen kan de gemeente Uden niet alleen opereren. Daarvoor moet samenwerking worden gezocht met andere betrokken gemeenten. Maar gezien het feit dat volgens het artikel in het Brabants Dagblad onder andere Oss en Veghel tegen dezelfde problematiek aanlopen, ligt hier een gemeenschappelijk belang. Dat moet motiverend werken om de problematiek gezamenlijk aan te pakken.

Het is een onderwerp dat wij als UOV De Kring op de agenda zullen zetten van ons eerstkomend overleg met de wethouder Economische Zaken.

Erik Marcus
Voorzitter UOV De Kring

0
comments powered by Disqus
terug naar het overzicht
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten