%|%%|% %|%%|% %|%%|%
terug naar het overzicht

Woord van de voorzitter - december 2016

geplaatst op woensdag 14 december 2016
Woord van de voorzitter - december 2016

Zoals elk jaar in december is het gebruikelijk om terug te kijken op het afgelopen jaar. 

2016 Is economisch een zeer turbulent jaar geweest. Zowel lokaal, landelijk als internationaal is het een jaar geweest waar veel gebeurd is met een grote invloed op de economie.

Om te beginnen het lokale. Helaas hebben we te maken gehad met faillissementen van verschillende bedrijven in Uden, met een grote impact op onze gemeente. Denk aan Hout Brox, Prinssen Installatietechniek, Timmers Elektrotechniek en eerder V&D en De Winter Media Groep. Het is niet prettig om te zien dat dergelijke mooie bedrijven verdwijnen uit Uden, wat de reden ook is. Als we niet alert zijn en niet vooruitdenken, vermindert het aantal arbeidsplaatsen steeds meer. Sinds 2010 is dat al het geval, echter werd dit gecamoufleerd door de komst van het ziekenhuis Bernhoven.  Vanzelfsprekend willen we Uden als woon- en winkelstad blijven profileren. Daarvoor is het nodig om het bedrijfsleven op peil te houden en waar mogelijk uit te breiden. We moeten actief zoeken naar mogelijkheden om dit te realiseren.  

Landelijk gezien is 2016 een jaar van stabiele groei. Uiteraard is het zeer uiteenlopend in de verschillende sectoren maar over het algemeen is het consumentenvertrouwen gegroeid en ook de investeringen stijgen in vergelijking met 2015. Het werkloosheidcijfer blijft dalen en zal in 2017 nog verder dalen. Naast dit goede nieuws in 2016 is er ook onrust ontstaan, onder andere door de wet DBA. Door deze wet is er onzekerheid ontstaan over de werkrelaties met zelfstandige ondernemers. Dat terwijl op dit moment in ruim 75% van alle ondernemingen niet meer dan 1 persoon werkzaam is. Tel daarbij op dat 24,9% van de ondernemingen een werknemersbestand heeft tussen 2 en 249 personen, dan resteert dus slechts 0,1% van de ondernemingen in Nederland met meer dan 250 medewerkers in dienst. Er kan dan ook met recht worden gesproken over “het MKB als de motor  van de Nederlandse economie”. Je zou er dus vanuit mogen gaan dat het MKB tijdens de verkiezingen van 2017 een belangrijk speerpunt zal zijn, maar of dat het geval is……. ? Zolang de overheid het MKB onvoldoende serieus neemt en nagenoeg alle wetgeving vanuit het perspectief van een groot bedrijf bepaalt, rest het de MKB-ondernemers slechts te roeien met de riemen ze hebben, of eigenlijk krijgen toebedeelt. Wij als UOV De Kring maken ons, via ons lidmaatschap van het bestuur Oost binnen de Brabants Zeeuwse Werkgeversorganisatie (wat een onderdeel is van VNO-NCW), hard voor de belangen van het MKB.

Als we als dan ook nog internationaal gaan kijken, lijkt het wel of elke dag meer onzekerheid oplevert voor de toekomst. Naast oorlogen en vluchtelingenproblematiek, zijn het de politieke veranderingen die veel onzekerheid brengen voor de economie de komende jaren. Te denken valt aan de Brexit en de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Welke invloed deze ontwikkelingen hebben op de handel is niet te voorspellen. Onzekerheid echter is nooit goed voor een economie.

Mijn conclusie is dat het de komende jaren zeer onstuimig zal blijven in het economisch klimaat, wat mogelijk risico’s met zich mee brengt. Maar laten we ook de kansen niet vergeten! Als we open staan voor vernieuwingen en we als ware ondernemers risico’s durven nemen dan voorspel ik dat het naast spannende ook zeer enerverende tijden worden!

Ik wens iedereen een succesvol, plezier, gelukkig en gezond 2017.

Frank de Winter

December 2016 

 
0
comments powered by Disqus
terug naar het overzicht
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten